Elektronik Tebligat ve UETS Duyurusu
PTT Elektronik Tebligata İlişkin yaptığı duyuru ile E-tebligat hakkında nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini belirledi. 

PTT tarafından yapılan duyuruda; 1 Ocak 2019'dan itibaren elektronik tebligat gönderimi UETS sisteminden yapılacak tebligat gönderici ve alıcı adresleri de söz konusu sistem üzerinden yapılacağını, 
Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi 1 Ocak 2019'da devreye alındığını belirtti.
Kanun kapsamında zorunlu olarak adres verilmesi gereken gerçek ve tüzel kişiliklere ait bilgi ve belgelerin PTT A.Ş tarafından, 7101 sayılı Kanunun 50. Maddesinde belirtildiği şekilde ilgili kuruluşlardan talep edildiğini adresler oluşturulduktan sonra yine aynı kuruluşlar vasıtasıyla adres sahiplerine ulaştırılacağını, Gerçek kişilerin UETS adreslerini 1 Ocak 2019'dan sonra internet üzerinden online başvuru ile veya PTT Merkezlerimizden alabileceklerini E-devlet kullanıcısı olan gerçek kişiler kurulacak entegrasyon üzerinden UETS hesaplarına da giriş yapabileceğini ifade etti.

10 Soruda Elektronik Tebligat ve UETS

1.    E-Tebligat Nedir?7201 sayılı Tebligat Kanunu ve 06.12.2018 tarihinde yayınlanan Elektronik Tebligat Yönetmeliğine uygun olarak elektronik ortamda yapılan tebligat.

2.    Elektronik Tebligat Adresi Nedir?PTT tarafından, gerçek kişiler için kimlik bilgileri, tüzel kişiler için ise tabi oldukları sistem bilgileri esas alınmak suretiyle tek ve benzersiz şekilde oluşturulan ve Ulusal Elektronik Tebligat Sistemine (UETS)  kaydedilen tebligat adresidir.

3.    UETS Nedir?7201 sayılı Tebligat Kanunu ve 06.12.2018 tarihinde yayınlanan Elektronik Tebligat Yönetmeliğine uyarınca yapılan elektronik tebligat işlemlerini yürütmek amacıyla PTT A.Ş tarafından kurulan, işletilen ve güvenliği sağlanan sistem.

4.    UETS'den adres almak zorunlu mu?15 Mart 2018 tarihinde yayınlanan 7101 sayılı kanun ile 7201 sayılı Tebligat Kanunun 7/A maddesinde değişikliğe gidilmiş ve aşağıdaki maddelerde belirtilen gerçek ve tüzel kişilere tebligatın elektronik yolla yapılması zorunlu olduğu kayıt altına alınmıştır.1. 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I), (II), (III) ve (IV) sayılı cetvellerde yer alan kamu idareleri ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar.2. 5018 sayılı Kanunda tanımlanan mahallî idareler.3. Özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kanunla kurulan fonlar ve kefalet sandıkları.4. Kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunların bağlı ortaklıkları, müessese ve işletmeleri.

5. Sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait diğer ortaklıklar.

6. Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları.

7. Kanunla kurulanlar da dahil olmak üzere tüm özel hukuk tüzel kişileri.

8. Noterler.

9. Baro levhasına yazılı avukatlar.

10. Sicile kayıtlı arabulucular ve bilirkişiler.

11. İdareleri, kamu iktisadi teşebbüslerini veya sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait diğer ortaklıkları; 
adli ve idari yargı mercileri, icra müdürlükleri veya hakemler nezdinde vekil sıfatıyla temsile yetkili olan kişilerin bağlı bulunduğu birim.

5.    Gerçek Kişiler UETS'den adres almak zorunda mı?

Kanunun ilgili maddesi doğrultusunda gerçek kişilerin UETS sisteminden tebligat adresi alması zorunlu değil, isteğe bağlıdır. Bunun yanında gerçek kişilerin elektronik tebligat adresi almaları durumunda tebligatın elektronik yolla yapılması hükmü getirilmiştir.

6.    Mevcut KEP adresimdeki e-tebligat hizmetiyle devam edebilir miyim?

Ulusal Elektronik Tebligat Sisteminin devreye alınmasıyla birlikte mevcut KEP adresinden e-tebligat hizmeti verilmeyecek olup,  UETS üzerinden yeni bir elektronik tebligat adresi alınması gerekmektedir. Bununla beraber UETS üzerinden sadece tebligat iletileri gönderileceğinden, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 18. Maddesinin 3.fıkrası ile 1525. Maddesinin 1.fıkrası uyarınca ticari faaliyetler ile 14 Ekim 2017 tarihinde yayınlanan 2017/21 sayılı Başbakanlık Genelgesi uyarınca kamu kurum ve kuruluşlarının elektronik ortamda yapacakları yazışmalar ( e-yazışma) KEP sistemi üzerinden gönderilmeye devam edecektir.

7.    UETS  adresi nasıl alınır?Tebligatın elektronik yolla yapılması zorunlu olanlar için yapılacak başvuruElektronik Tebligat Yönetmeliğinin 5.maddesinin 1.1. fıkrası kapsamındaki gerçek veya tüzel kişilerin elektronik tebligat alma zorunluluğuna tabi olmaları halinde başvuru, zorunluluğun başladığı tarihten itibaren bir ay içinde ilgili kurum, kuruluş veya birlik tarafından PTT'ye yapılacaktır.7101 sayılı kanunun 50.maddesi doğrultusunda 7201 sayılı kanuna eklenen geçici madde uyarınca UETS'nin ilk devreye girme aşamasında tebligat adresi alma zorunluluğu olan mevcut gerçek ve tüzel kişilere ait bilgiler PTT A.Ş tarafından söz konusu maddede belirtilen birimlerden talep edilmiştir. Gelen bilgiler doğrultusunda oluşturulan adresler yine aynı birimler üzerinden dağıtılacaktır.İsteğe bağlı Ulusal Elektronik Tebligat adresi başvurusuTebligatın elektronik yolla yapılması zorunluluğu bulunmayangerçek veya tüzel kişiler, elektronik tebligat adresi almak için 1 Ocak'tan itibaren online başvuru sayfası veya PTT Merkezlerinden UETS adresi almak için başvurabilir.

8.    Başvuru için hangi evraklar gereklidir?  
Tebligatın elektronik yolla yapılması zorunlu olanlar için yapılacak başvuru Başvuruya aşağıdaki bilgi ve belgeler eklenir:a) Kamu kurum ve kuruşları ile birlikler için Devlet Teşkilatı Merkezi Kayıt Sisteminde (DETSİS) yer alan benzersiz numara ve sistem bilgileri, DETSİS'e kayıtlı olmayanlar için tabi oldukları sistem bilgileri.b) Merkezi Sicil Kayıt Sistemine (MERSİS) kayıtlı tüzel kişiler için MERSİS numarası ve sistem bilgileri, MERSİS'e kayıtlı olmayan tüzel kişiler için tabi oldukları sistem bilgileri.c) Türk vatandaşı gerçek kişiler için Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası da dâhil olmak üzere kimlik bilgileri; yabancı gerçek kişiler için yabancı kimlik numarası da dâhil olmak üzere kimlik bilgileri.PTT belirtilenler dışında da bilgi ve belge talep edebilir. UETS Sistemi hakkındaki ilişkin Usul ve Esaslar en kısa zamanda yayınlanacaktır.

İsteğe bağlı elektronik tebligat adresi başvurusu

(1) Tebligatın elektronik yolla yapılması zorunluluğu bulunmayan gerçek veya tüzel kişiler, elektronik tebligat adresi almak için PTT'ye başvurabilir.

(2) PTT başvuru sahibinin kimliğini aşağıdaki bilgi ve belgelere göre tespit eder:

a) Türk vatandaşları için kimlik numarası bulunan Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, pasaport, kanunen kimlik yerine geçen geçerli resmi belge veya güvenli elektronik imza.

b) Yabancılar için yabancı kimlik numarası, Mavi Kart numarası, pasaport veya güvenli elektronik imza.

c) Tüzel kişiler için tabi oldukları sistem bilgileri.

(3) Tüzel kişiler, işlem yetkilisi olarak belirledikleri kişilerin kimlik bilgilerini gösteren bilgi ve belgeleri başvuru sırasında PTT'ye bildirir.

9.    UETS Adresi Ücretli mi?UETS adresleri ücretsiz olarak verilecektir. Fakat PTT Elektronik Tebligat Yönetmeliği doğrultusunda UETS üzerinden sunduğu ilave hizmetlerden ücret talep edebilecektir.

10. E-Tebligat Nasıl Teslim Alınacak?UETS adres sahiplerine gelen tebligat gönderileri için alıcılara bildirim için vermiş olduğu mail adresine bilgilendirme maili veya tercihine göre SMS üzerinden bilgilendirme mesajı gönderilecektir. Tebligat alıcı adresine teslim edilmesinden itibaren, alıcı tarafından açılmamış olsa dahi beşinci günün sonunda tebliğ edilmiş sayılacaktır.
Copyright Mali Müşavir Mustafa Ali TEKİN - Tüm Hakları Saklıdır
Copyright Mali Müşavir Mustafa Ali TEKİN - Tüm Hakları Saklıdır